Ciclo de Conferencas CIB: Isabel Fariñas

Cicle de conferències científiques amb motiu de la celebració del Congrés d’Investigació Biomèdica

Interacció de les cèl·lules mare neurals amb el seu ambient: llar dolça llar”, a càrrec d’Isabel Fariñas, catedràtica de la Universitat de València de Biologia Cel·lular i Parasitologia.

El concepte de “cèl·lula mar” (CM), associat a la medicina regenerativa forma part ja del nostre llenguatge quotidià. Dins de la denominació incloem cèl·lules de distints òrgans: CM embrionàries, cèl·lules pluripotents induïdes, CM adultes. Totes poden ser expandides de forma indefinida en una placa de cultiu i instruïdes a diferenciar-se en aquells tipus cel·lulars que poden ser útils per a restaurar cèl·lules perdudes per lesions o processos degeneratius, la qual cosa ofereix indubtables esperances per a la teràpia cel·lular. Concretament, les CM presents en pràcticament tots els teixits i òrgans de mamífers adults, inclòs l’home, compleixen amb la funció de sustentar la renovació cel·lular contínua d’aquests teixits. Fins i tot, en el sistema nerviós.

Aquestes CM adultes es troben en ubicacions molt concretes i el microambient o “nínxol” específic que les envolta regula la seu enorme plasticitat i persistència. Moltes de les senyals que regulen el comportament de les CM en els nínxols són encara desconegudes i queda encara molt per a comprendre de la biologia bàsica de les CM adultes. No obstant això, els coneixements derivats de l’estudi d’aquestes cèl·lules podria conduir no sols a millorar els cultius que es realitzen en l’actualitat, sinó a plantejar la possible reactivació controlada de les CM endògenes, eliminant la necessitat de transplantament en medicina regenerativa. La comprensió de cóm funcionen les CM adultes està canviant, a més, la nostra forma de pensar sobre l’envelliment o el càncer, és a dir, de cóm ens comprenem a nosaltres mateixa.

En aquesta xerrada es presentaran alguns dels resultats del nostre grup en aquesta temàtica i cóm es va arribar a ells com a forma d’explicar el quefer científic.

Aula Magna Facultat de Medicina i Odontologia, Campus de Bl